Internationale vrouwendag: 5 inspirerende vrouwen

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Niet toevallig. Het was op 8 maart 1908 dat in New York vrouwen die in de textielindustrie werkten, in staking gingen met de leus: brood en rozen. Inmiddels is dat 120 jaar geleden, maar nog steeds is de achterstand van vrouwen op de arbeidsmarkt een actueel thema. Als tekstschrijver motiveerde het mij om een blog te schrijven over vijf vrouwen die me om verschillende redenen hebben geïnspireerd.

Muziek: Madonna

Op 16 augustus 1958 geboren als Madonna Louise Veronica Ciccone in Michigan, Verenigde Staten. Madonna was het icoon van de jaren ’80 en lardeerde met haar muziek mijn middelbare school en uitgaan. Ze inspireerde tal van tienermeisjes met haar kleding, sieraden, haardracht en rebelse imago. Ik raakte altijd snel verliefd op dat soort Madonna-achtige meisjes. Madonna wist zichzelf keer op keer opnieuw uit te vinden met haar muziek en bleef op die manier boeien tot diep in de jaren ’90. Into the groove is mijn favoriete singel; True Blue het mooiste album.

Koken: Nigella Lawson

Dat koken niet alleen lekker eten kan opleveren, maar ook lekker is om naar te kijken, heb ik ontdekt door Nigella Lawson. Deze Engelse dame zag het levenslicht op 6 januari 1960 in Londen. Ze heeft tal van boeken geschreven, waaronder Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Kijk, daar hebben vrouwen in Nederland iets aan! En als je ooit een aflevering van Nichella’s Kitchen hebt gezien, dan weet je meteen wat Nigella onder een goddelijke huisvrouw verstaat. Ze marineert een mooi stuk vlees zo met haar handen dat het bijna op balsemen lijkt en ’s avonds gaat ze nog even in haar weinig verhullende peignoir de keuken in om het braadstuk in de oven te bekijken. Nou, daar krijgt de Nederlandse man wel trek van!

Verhalen: Esther Verhoef

Waar Saskia Noort ongetwijfeld de meeste bekendheid geniet als Nederlandse thrillerschrijfster, gaat mijn voorkeur uit naar Esther Verhoef. Op 27 september 1968 werd ze geboren in Den Bosch. Intussen zijn er meer dan 2 miljoen exemplaren van haar thrillers en romans verkocht. Haar plots zijn origineel en zelden voorspelbaar. Haar personages zijn realistisch en ongekunsteld en daardoor herkenbaar. Haar schrijfstijl leest lekker weg en daar houd ik van. Met haar man Berry heeft ze een aantal actiethrillers geschreven onder de naam Escober. Heerlijk boeken die je in een rotvaart uitleest tijdens je vakantie. Voor ze de literaire weg insloeg, heeft ze tal van boeken over dieren geschreven en nog steeds is een ze een groot voorvechter van dierenwelzijn en dierenrechten. Een mooi bruggetje naar…

Natuur: Marianne Thieme

Als ik tegen mensen zeg dat ik stem op Marianne Thieme, krijg ik meestal blikken terug die het midden houden tussen verbaasd en meewarig. Deze dame, die op 6 maart 1972 in Ede werd geboren, heeft dierenwelzijn en dierenrechten op de politieke agenda gezet. Ze heeft er ook het geitenwollensokkenimago of radicaal-activistische vanaf gehaald. Intussen heeft ze met Plan B het programma van de Partij voor de Dieren kamerbreed getrokken met ideeën en plannen voor elk beleidsterrein. Eén thema staat centraal: het behoud van een leefbare wereld met gelijke rechten voor mens en dier. Voor wie nog twijfelt, kan ik De kanarie in de kolenmijn aanraden; een boek dat ze samen met heeft geschreven met Ewald Engelen en gaat over de noodzaak van andere keuzes in de politiek en samenleving.

Liefde: Dieudonnée Kamermans

Deze bedrijfskundige adviseert ziekenhuizen over indeling, structuur en processen bij nieuwbouw of verbouw. Ze is geboren in Enschede op 1 september 1972 en opgegroeid in Zeist. Op 17 december 1996 trof ik haar in Maastricht en ik was op slag verliefd. Dat gevoel is nooit meer weggegaan. Intussen is ze moeder van mijn twee tienerdochters, waarvoor ze door het vuur gaat en waar ze ook heerlijk ruzie mee kan maken. Ik bewonder de passie en toewijding in haar werk en haar ongenuanceerde vechtlust als het gaat om de belangen van het gezin. Daarnaast is ze nog steeds betoverend mooi en meestal heel erg lief. Ze is de jongste van deze vijf inspirerende vrouwen en ik hoop haar nog heel lang bij me te houden.
komkommertijd

Komkommertijd: tijd voor de tekstschrijver

De zomer staat bekend als komkommertijd. Vooral de media besteden aandacht aan onderwerpen die anders de krantenkoppen of zendtijd in het nieuws niet halen. Op TV worden oude films en series uit de kast getrokken en op de weg is het rustiger dan anders. Een uitgelezen kans om als ondernemer de aandacht op je te vestigen. Het is gemakkelijker om op te vallen en mensen hebben meer tijd voor je. Hoe pak je dat aan?
Lees verder
Inspiratiebron blog studio contekst

5 bronnen van inspiratie voor je blog

Om een blog te schrijven heb je onder meer deze twee dingen nodig: een onderwerp en je invalshoek. Daaronder ligt natuurlijk je blogstrategie en misschien zelfs je contentkalender. Maar dan… Als ik het zelf even niet meer weet, maak ik gebruik van een aantal bronnen, waaruit ik oneindig kan putten. Ik zet er vijf voor je op een rijtje. Er zit er vast een tussen die je kan gebruiken.
Lees verder
content kalender

Teksten schrijven volgens de content kalender

De zomervakanties lopen ten einde en de meeste ondernemers zijn weer met nieuwe energie en ideeën aan de slag. Om te zorgen dat je die energie en inspiratie ook vasthoudt, is het slim om te werken met een content kalender. Daarmee plan je al je online activiteiten over een periode van een half jaar of een jaar, afhankelijk van de intensiteit waarmee je communiceert. Dus wil je meer gaan doen met je website, bloggen en sociale media, dan start je met een content kalender.
Lees verder
Studio Contekst tekstschrijver en copywriter in Amersfoort

5 tips om te overleven als starter

Vandaag, 29 februari, is het schrikkeldag en verjaart voor het eerst mijn bedrijf. Ik ben officieel vier jaar zelfstandig tekstschrijver en copywriter in Amersfoort. Een bijzondere dag dus, in velerlei opzichten. Dat buiten de zon schijnt en het ruikt naar lente, kan geen toeval zijn. In die vier jaar ondernemerschap heb ik meer geleerd dan in de twintig jaar ervoor in loondienst. Ondernemen is het best te vergelijken met die mensen die je vroeger in shows op televisie zag met draaiende borden op stokjes. Je blijft heen en weer rennen om de boel draaiende te houden en als je even niet de juiste focus hebt, vallen de eerste borden in scherven op de grond. Ik heb er in die vier jaar heel wat laten vallen en me ook vertwijfeld afgevraagd of het wel zo’n goed idee was, destijds.
Lees verder
tekstschrijver en copywriter in Amersfoort

5 goede voornemens voor meer klanten

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Met nog ruim een week te gaan, wordt het tijd om ze op een rijtje te zetten. Natuurlijk SMART-geformuleerd, zodat niet alleen jijzelf, maar ook anderen je kunnen helpen om van de goede voornemens goede gewoonten te maken. Het afgelopen jaar heb ik een aantal goede voornemens om weten te zetten in concrete acties... met resultaat! Ik deel ze graag met je:
Lees verder
tekstschrijver tips amersfoort

Tips voor betere tekst

Als je als tekstschrijver in Amersfoort dagelijks bezig bent met woorden, taal en teksten, vergeet je soms dat veel mensen het lastig vinden om hun boodschap goed op papier te krijgen. Nu de meeste websites worden opgeleverd met CMS (o.a. Wordpress) en Mailchimp het voor iedereen mogelijk maakt om zelf een nieuwsbrief te maken, groeit het aantal doe-het-zelf schrijvers. Met wisselend resultaat. Met enkele gouden regels voorkom je dat je tekst de plank mis slaat.
Lees verder

Wervende tekst op Linkedin

Vorige week kwam ik een goede kennis tegen op de middelbare school van oudste dochter. Ik informeerde hoe het met haar ging en ze vertelde dat ze haar baan kwijt was. Iets waar ze niet op had gerekend en waar ze ook flink van baalde. Niet alleen omdat het een leuke baan met goede verdienste was, maar ook omdat ze nu het onzekere pad van solliciteren op moest gaan.
Lees verder
tekstschrijver copywriter amersfoort vakantie

Hoeveel werk neem je mee op vakantie?

3 juli 2015
Webtekst
Het was een populair spelletje op kinderverjaardagen: ik ga op reis en ik neem mee.... Als ondernemer is het jaarlijks een duivels dilemma. Want neem je je werk mee? Je kan het natuurlijk beperkt houden met het dagelijks checken van je mail via je smartphone. Maar ik heb ze ook gezien die 's ochtends heel vroeg, als de rest van het gezin nog slaapt, met de laptop voor de tent zitten. Ze vechten tegen de deadline die vooral wordt bepaald door het moment dat de anderen wakker worden en de vakantiedag begint. Met een goede vakantieplanning kan dat anders.
Lees verder
1 2