Als je als tekstschrijver in Amersfoort dagelijks bezig bent met woorden, taal en teksten, vergeet je soms dat veel mensen het lastig vinden om hun boodschap goed op papier te krijgen. Nu de meeste websites worden opgeleverd met CMS (o.a. WordPress) en Mailchimp het voor iedereen mogelijk maakt om zelf een nieuwsbrief te maken, groeit het aantal doe-het-zelf schrijvers. Met wisselend resultaat. Met enkele gouden regels voorkom je dat je tekst de plank mis slaat.
Begin met je tekstfundament
Begin niet meteen te schrijven. Denk eerst goed na over wat je wilt vertellen. Formuleer je kernboodschap en onderbouw deze met verschillende argumenten. Zet dat in trefwoorden op een rijtje. Het zijn de woorden die later terugkomen in de tussenkopjes. Wat kan helpen is de Mindmapmethode, waardoor je een goed beeld krijgt hoe de verschillende onderdelen zich tot elkaar verhouden. Zet de trefwoorden in de goede volgorde en je tekstfundament is klaar.
Zet bij elkaar wat bij elkaar hoort
Je wilt met een tekst je lezer aan de hand nemen en meevoeren in je gedachtegang. Dat lukt je met een logische route volgens een vloeiende lijn. Een hink-stap-sprong-tekst van de hak op de tak is moeilijk te volgen. De lezer raakt de draad kwijt en haakt af. Jammer! Zet dus bij elkaar, wat bij elkaar hoort. Orden je trefwoorden en bouw elke alinea zorgvuldig op, met aan het eind bij voorkeur de voorzet naar de volgende alinea. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een vraag als ‘maar hoe doe je dat dan?’
Houd het simpel
Een goede tekst leest gemakkelijk en begrijp je meteen. Dat komt door helder taalgebruik, korte zinnen die langere zinnen afwisselen en gebruik van interpunctie (leestekens). Jargon wordt zoveel mogelijk vermeden en wanneer het toch wordt gebruikt, wordt het meteen even uitgelegd. Alinea’s zijn niet te lang en worden voorzien van tussenkopjes die duidelijk aangeven wat de lezer mag verwachten.
Schrijf actief
Misschien is het wel de meest voorkomende ergernis in teksten: passieve zinnen. Even uitleggen: een voorbeeld van een actieve zin is ‘ik rijd morgen in de auto.’ Een passieve zin wordt dan: ‘morgen wordt er door mij in de auto gereden.’ En met de slagen om de arm: ‘morgen zal er door mij in de auto worden gereden.’ Vaak gaat dat ook nog gepaard met verduitst taalgebruik: morgen zal er in de auto gereden worden.’ Let er op en doe het niet. Schrijf kort en krachtig in actieve taal!
Schrijven is schrappen
Echt waar, schrijven is schrappen. Weinig dingen zijn zo vervelend als je te moeten worstelen door een wollig geschreven tekst. Bijvoeglijke naamwoorden horen bij poëzie en songteksten. Bijwoorden zijn nog meer uit den boze. Dus geen zinnen als ‘de heel erg grote en kostbare lading’ maar gewoon ‘de grote, kostbare lading.’ Zet ook in zinnen bij elkaar wat bij elkaar hoort. Dus niet ‘de tafel wordt door de jongens gedekt’ maar ‘de jongen dekken de tafel’. Dat is actief geschreven en daarnaast horen tafel en dekken bij elkaar.
VGF’s (veel gemaakte fouten)
Ten slotte, als de kers op de taart, een aantal veel gemaakte fouten. Ze worden zo vaak gebruikt, dat je zou denken dat het goed Nederlands is. Maar niets is minder waar. Let er maar eens op!
- Uitprinten in plaats van uitdraaien of printen
- Overnieuw doen in plaats van opnieuw doen of overdoen
- Een hele grote auto in plaats van een heel grote auto
- Groter dan mij in plaats van groter dan ik (ben)
- Nachecken in plaats van nakijken of checken
Ik wens je veel succes bij het schrijven van content op je website of het samenstellen van je nieuwsbrief. Wil je dat er een tekstschrijver nog even naar kijkt of je erbij helpt, laat het dan even weten en bel me of stuur een mailtje.