klimaatspijbelaar, blog, woord van het jaar

Het woord van het jaar valt dit keer al vroeg. De afgelopen dagen domineerden scholieren de media met hun klimaatprotest op donderdag in Den Haag. In navolging van de 16-jarige klimaatspijbelaar Greta Thunberg, die al ruim een half jaar in Stockholm staakt voor een beter klimaatbeleid, trokken zo’n 10.000 scholieren uit heel Nederland gezamenlijk op naar het Malieveld. En toen ik dat zag, maakte de tekstschrijver in mij een sprongetje van geluk. Want behalve dat ik blij word van jonge mensen die ergens voor staan en dat ook uitdragen, zag ik een wirwar aan borden en spandoeken met de meest creatieve leuzen.

Taalcreativiteit

De klimaatspijbelaars hadden zich goed voorbereid. De borden en spandoeken die ze met zich meedroegen waren niet even snel in elkaar geflanst, maar voorzien van duidelijke teksten in opvallende vormgeving. Alsof ze wisten dat de media ze vol in beeld zouden nemen, zag het ene bord er nog fraaier uit dan het andere. En over de tekst was zichtbaar nagedacht. Door de een wat meer dan de ander, dat wel. Als tiener hoef je immers niet lang na te denken om iets te vinden dat rijmt op Rutte. Maar er zaten ook juweeltjes tussen. Een kleine bloemlezing:

‘Geen gelul, uitstoot naar nul’

‘Liever een gloeiende directeur dan een brandende aarde’

‘Ik val op mannen met een kleine… ecologische voetafdruk’

‘Ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld.’

‘Is de natuur een kostenpost of een verdienmodel?’

Opgelet bij Engels

Tegenstanders van het klimaatprotest door scholieren zien liever dat ze hun tijd doorbrengen in de schoolbanken dan op het Malieveld. Het waren vroeger vast de braafste kinderen van de klas, die zelf nooit een uurtje hebben gespijbeld. Toch kan je onmogelijk beweren dat de scholieren die donderdag het protest verkozen boven de schoolbanken, leerlingen zijn die liever de leerplicht mijden. Daarvoor was hun beheersing van het Engels te goed, getuige de vele slogans in deze taal:

‘There is no planet B’

‘Save the earth; it’s the only planet with chocolate’

‘The earth is hotter than my boyfriend’

‘Make the planet great again’

De lessen van de klimaatspijbelaar

Wat hebben we kunnen leren van de klimaatspijbelaars? Natuurlijk dat kinderen en jongeren begaan zijn met hun eigen toekomst en zich zorgen maken over het klimaat. We hebben kunnen zien dat ze bereid zijn om ervoor de straat op te gaan. En wees eerlijk, zo lekker weer was het niet op die 7e februari. En ik hoop dat alle leerkrachten op scholen ervan hebben geleerd dat als je kinderen aan het werk zet met iets wat ze interesseert of wat ze belangrijk vinden, ze bereid zijn om daar veel voor te doen. Het appelleert aan hun creativiteit en stimuleert saamhorigheid. Dus ik kijk al reikhalzend uit naar donderdagen met dierenwelzijnspijbelaars, mensenrechtenspijbelaars, kloof-arm-en-rijkspijbelaars, vredespijbelaars, betaalbare-woningenspijbelaars en ga zo maar even door.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *