taal tips blog

In mijn werk merk ik dat veel mensen zich onzeker voelen over taal. Zeker als ze horen dat ik van beroep tekstschrijver ben, leggen ze hun eigen woorden op een goudschaaltje en liggen die van mij onder een vergrootglas. Want hoe leuk is het om een tekstschrijver op een taalfout te betrappen! Of ze vragen of ik ook die leuke website ken, waarop allerlei taalfouten worden verzameld.

Taalonderwijs is onvoldoende

Het taalonderwijs is op de meeste scholen onvoldoende om in foutloos Nederlands het leven door te gaan. Het is vergelijkbaar met autorijden. Pas nadat je voor je examen bent geslaagd, begint het echte werk. Voor een goede beheersing van het Nederlands is het belangrijk veel te lezen en te luisteren, zodat je je woordenschat uitbreidt en woordbeeld versterkt. En natuurlijk ook zelf met taal bezig te zijn, in allerlei situaties en op verschillende niveaus.

 

Schrijftaal vereist zorgvuldigheid

Ook bij het schrijven ben je eigenlijk nooit uitgeleerd. Naarmate je kennis van de taal groter is, kan je gemakkelijker variëren in je woordgebruik en worden je teksten aantrekkelijker om te lezen. Het grote voordeel van tekst op schrift ten opzichte van spreektaal is natuurlijk dat je er meer tijd voor hebt. Dat biedt ruimte om rustig over je tekst na te denken, woorden op te zoeken, zinnen te herschrijven en de structuur aan te passen. Schrijftaal vereist ook meer zorgvuldigheid, aangezien het voor altijd kan worden bewaard. Gesproken taal is over het algemeen vluchtiger.

 

Internet als schrijfhulp

Met de komst van internet heb je geen boekenplank met naslagwerken meer nodig om woorden op te zoeken of grammatica te controleren. Tal van handige websites kunnen je helpen bij de spelling, betekenis van woorden, synoniemen en het vinden van een toepasselijk citaat. Als tekstschrijver maak ik er ook graag gebruik van, want een foutje in mijn spreektaal is grappig, maar in mijn teksten voelt het toch als een terechtwijzing van de meester.

 

Ik heb een vijftal handige websites op een rijtje gezet, die je kunnen helpen bij het schrijven van tekst:

Het Genootschap Onze Taal is een vereniging van taalliefhebbers met een eigen tijdschrift en een website met veel informatie over de verschillende aspecten van taal. Kijk eens onder dossiers, met onderwerpen als ‘mooie woorden’ en ‘aprilgrappen’.

 

Nederlandse Taalunie, uitgever van de Woordenlijst Nederlandse Taal, ook wel het Groene Boekje genoemd. Op deze website is de officiële spelling van woorden te vinden en daarnaast staan de belangrijkste spellingregels overzichtelijk op een rijtje.

 

Op Spelling.nu kan je stukken tekst controleren op spelfouten. Nu bieden tekstverwerkingsprogramma’s natuurlijk ook deze mogelijkheid. Het mooie van spelling.nu is dat de tool ook grammaticale suggesties doet, waarmee je de tekst kan verbeteren.

 

Woordherhaling is één van de hoofdzonden als het gaat om schrijven van aantrekkelijke tekst. Het leest niet fijn als je iedere keer datzelfde woord ziet staan. Een synoniem biedt dan uitkomst. En als je daar zelf even niet op kan komen, is Synoniemen.net een handig hulpmiddel.

 

Wie op zoek is naar een spreekwoord, gezegde of een citaat nodig heeft, kan terecht op Spreekwoord.nl De website heeft een handige zoekfunctie en biedt enkele kennistestjes.

 

Als je de smaak te pakken hebt en denkt alles te weten over de Nederlandse taal, dan kan je dat op een leuke wijze testen op Nederlandsetaaltest.nl Er zijn verschillende onderdelen, zoals spelling, grammatica, woordenschat en spreekwoorden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *