tekstschrijver copywriter amersfoort vakantie

Het was een populair spelletje op kinderverjaardagen: ik ga op reis en ik neem mee…. Als ondernemer is het jaarlijks een duivels dilemma. Want neem je je werk mee? Je kan het natuurlijk beperkt houden met het dagelijks checken van je mail via je smartphone. Maar ik heb ze ook gezien die ’s ochtends heel vroeg, als de rest van het gezin nog slaapt, met de laptop voor de tent zitten. Ze vechten tegen de deadline die vooral wordt bepaald door het moment dat de anderen wakker worden en de vakantiedag begint. Met een goede vakantieplanning kan dat anders.

Met de smartphone aan tafel

Het is erg gemakkelijk om meteen je mening klaar te hebben over werken tijdens de vakantie. Ik heb me daar ook wel eens schuldig aan gemaakt. Intussen weet ik beter. Soms is het eenvoudig weg een voorwaarde om toch op vakantie te kunnen. Beter zo, dan helemaal geen vakantie. En wie weet kan je op die manier wel vier weken weg, terwijl het anders bij een weekje zou blijven. Maar goed.. een vader of moeder die aan tafel tijdens het eten meer met de smartphone bezig is dan met het gezelschap aan tafel, kan ook bij mij op weinig begrip rekenen.

Managen van verwachtingen

Zoals bijna alles in het leven, gaat het ook tijdens de vakantie om het managen van verwachtingen. Dat geldt zowel voor de verwachtingen van de collega’s op je werk als voor je reisgenoten. Als je helder bent over de mate waarin je tijdens de vakantie bereikbaar bent, dan kan je daar mensen ook op aanspreken. Zo kan je afspreken dat je dagelijks je voicemail beluisterd en je mail checkt en zelf je moment kiest om terug te bellen als dat nodig is. Zo wordt een gezellige lunch op een terrasje niet verstoord door een inkomend telefoongesprek. Hetzelfde geldt voor je reisgenoten. Als ze weten dat jij ’s ochtends of ’s avonds nog even een uurtje werkt, dan kan iedereen daar rekening mee houden.

Goede voorbereiding en planning helpt

Je kan voorkomen dat je met een hoofd of koffer vol werk op vakantie gaat. Plan je werk zorgvuldig in en houdt de laatste dagen je agenda vrij voor last minute klusjes, werkoverdracht en onvoorziene werkzaamheden die toch nog voor je vakantie af moeten. Je kan ook je werkomgeving voor de gek houden, door te zeggen dat je een dag eerder met vakantie gaat, zodat je een dag speling hebt. En doe je zelf een plezier door niet meteen te vertrekken, maar er een vrije dag tussen te plannen. Vraag anders een personal organizer hoe je dat doet.
Hetzelfde geldt voor je terugkomst. Zorg dat je minimaal nog een vrije dag hebt als je thuiskomt. En pak voor de buitenwereld nog een dag extra op je werk zonder telefoon en afspraken. Want tegenwoordig zijn honderd mailtjes per week en soms zelfs per dag, geen uitzondering…

TIP: Zorg dat je ook tijdens je vakantie wordt gevonden met goede SEO-webteksten en laat je website lekker voor je werken. Fijne zomer! Ik zie en spreek je graag weer na de vakantie!

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *