Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Niet toevallig. Het was op 8 maart 1908 dat in New York vrouwen die in de textielindustrie werkten, in staking gingen met de leus: brood en rozen. Inmiddels is dat 120 jaar geleden, maar nog steeds is de achterstand van vrouwen op de arbeidsmarkt een actueel thema. Als tekstschrijver motiveerde het mij om een blog te schrijven over vijf vrouwen die me om verschillende redenen hebben geïnspireerd.

Muziek: Madonna

Op 16 augustus 1958 geboren als Madonna Louise Veronica Ciccone in Michigan, Verenigde Staten. Madonna was het icoon van de jaren ’80 en lardeerde met haar muziek mijn middelbare school en uitgaan. Ze inspireerde tal van tienermeisjes met haar kleding, sieraden, haardracht en rebelse imago. Ik raakte altijd snel verliefd op dat soort Madonna-achtige meisjes. Madonna wist zichzelf keer op keer opnieuw uit te vinden met haar muziek en bleef op die manier boeien tot diep in de jaren ’90. Into the groove is mijn favoriete singel; True Blue het mooiste album.

Koken: Nigella Lawson

Dat koken niet alleen lekker eten kan opleveren, maar ook lekker is om naar te kijken, heb ik ontdekt door Nigella Lawson. Deze Engelse dame zag het levenslicht op 6 januari 1960 in Londen. Ze heeft tal van boeken geschreven, waaronder Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Kijk, daar hebben vrouwen in Nederland iets aan! En als je ooit een aflevering van Nichella’s Kitchen hebt gezien, dan weet je meteen wat Nigella onder een goddelijke huisvrouw verstaat. Ze marineert een mooi stuk vlees zo met haar handen dat het bijna op balsemen lijkt en ’s avonds gaat ze nog even in haar weinig verhullende peignoir de keuken in om het braadstuk in de oven te bekijken. Nou, daar krijgt de Nederlandse man wel trek van!

Verhalen: Esther Verhoef

Waar Saskia Noort ongetwijfeld de meeste bekendheid geniet als Nederlandse thrillerschrijfster, gaat mijn voorkeur uit naar Esther Verhoef. Op 27 september 1968 werd ze geboren in Den Bosch. Intussen zijn er meer dan 2 miljoen exemplaren van haar thrillers en romans verkocht. Haar plots zijn origineel en zelden voorspelbaar. Haar personages zijn realistisch en ongekunsteld en daardoor herkenbaar. Haar schrijfstijl leest lekker weg en daar houd ik van. Met haar man Berry heeft ze een aantal actiethrillers geschreven onder de naam Escober. Heerlijk boeken die je in een rotvaart uitleest tijdens je vakantie. Voor ze de literaire weg insloeg, heeft ze tal van boeken over dieren geschreven en nog steeds is een ze een groot voorvechter van dierenwelzijn en dierenrechten. Een mooi bruggetje naar…

Natuur: Marianne Thieme

Als ik tegen mensen zeg dat ik stem op Marianne Thieme, krijg ik meestal blikken terug die het midden houden tussen verbaasd en meewarig. Deze dame, die op 6 maart 1972 in Ede werd geboren, heeft dierenwelzijn en dierenrechten op de politieke agenda gezet. Ze heeft er ook het geitenwollensokkenimago of radicaal-activistische vanaf gehaald. Intussen heeft ze met Plan B het programma van de Partij voor de Dieren kamerbreed getrokken met ideeën en plannen voor elk beleidsterrein. Eén thema staat centraal: het behoud van een leefbare wereld met gelijke rechten voor mens en dier. Voor wie nog twijfelt, kan ik De kanarie in de kolenmijn aanraden; een boek dat ze samen met Ewald Engelen heeft geschreven en gaat over de noodzaak van andere keuzes in de politiek en samenleving.

Liefde: Dieudonnée Kamermans

Deze bedrijfskundige adviseert ziekenhuizen over indeling, structuur en processen bij nieuwbouw of verbouw. Ze is geboren in Enschede op 1 september 1972 en opgegroeid in Zeist. Op 17 december 1996 trof ik haar in Maastricht en ik was op slag verliefd. Dat gevoel is nooit meer weggegaan. Intussen is ze moeder van mijn twee tienerdochters, waarvoor ze door het vuur gaat en waar ze ook heerlijk ruzie mee kan maken. Ik bewonder de passie en toewijding in haar werk en haar ongenuanceerde vechtlust als het gaat om de belangen van het gezin. Daarnaast is ze nog steeds betoverend mooi en meestal heel erg lief. Ze is de jongste van deze vijf inspirerende vrouwen en ik hoop haar nog heel lang bij me te houden.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *